5 zile pline de filme și evenimente speciale la Sibiu

Începe ESTE FILM Festival:
5 zile pline de filme și evenimente speciale la Sibiu

Sibiul intră în zodia filmului! Miercuri, 29 mai 2024, debutează cea de-a 8-a ediție ESTE FILM Festival. Urmează 5 zile pline de evenimente cu filme unul și unul, premiere naționale, zece scurtmetraje în Competiție, dezbateri și sesiuni de QA cu invitații festivalului, o expoziție interactivă, un atelier de actorie, o lansare de revistă și proiecții speciale la Cine-concert și Dormitorul cu filme scurte.

Proiecțiile de film și evenimentele conexe vor avea loc în 4 spații din oraș: Cinema ”Ion Besoiu” – Sala Mare, Sala Mică și Foaier, Cinema Arta, Forumul German – Sala Oglinzilor și Consommé Bistro.

FilmulHere ”, regia Bas Devos, deschide oficial ESTE FILM Festival, miercuri, 29 mai, de la ora 20:00, la Cinema ”Ion Besoiu”, Sala Mare. După proiecția filmului, publicul va avea ocazia să participe la o discuție cu o parte din echipa filmului, cu actorii de origine română Ștefan Goța și Alina Constantin.

Tot miercuri iau start și proiecțiile de film și atelierele pentru copii și adolescenți din cadrul secțiunii CinExplorez. Vor rula filmele de animație ” Titina ” și ” Sirocco și regatul vânturilor ”, acesta din urmă fiind proiectat în avanpremieră națională la ESTE FILM Festival, dar și documentarul românesc ” Guvernul copiilor 2 ”, la finalul căruia va avea loc o sesiune de QA cu regizoarea Ioana Mischie, care a fost inclusă în acest an în prima competiție imersivă de la Cannes cu cel mai recent proiect al său. Vineri, 31 mai, ora 17:30, la Sala Oglinzilor a Forumului German, actorul Teatrului Național ”Radu Stanca”, Marius Turdeanu invită elevii de liceu la un atelier de actorie în care îi va provoca la jocuri interactive, arta de a vorbi în public sau stimularea motricității și a atenției.

De miercuri până vineri, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” în Foaier, Funky Citizens va prezenta ” Pe urmele minciunii ”, o expoziție interactivă despre fake news și dezinformare. Expoziția va putea fi vizitată gratuit miercuri, între orele 16:00-22:00, joi și vineri, între orele 10:00-22:00. De asemenea, joi și vineri, între orele 13:00-16:00, vor avea loc ateliere de media literacy și fact-checking pentru combaterea dezinformării cu tur ghidat pentru liceeni.

Pentru că ediția din acest an a festivalului propune publicului cinefil o incursiune în cinemaul mexican prin secțiunea ”In Frame: Mexic”, joi, 30 mai, la proiecția filmului ” Matinée ” va fi prezentă Excelența Sa, Doamna Amparo Anguiano, Ambasadoare a Mexicului în România.

În buna tradiție a festivalului, și cea de-a 8-a ediție aduce în atenția festivalierilor proiecții urmate de dezbateri pe subiecte de interes. În acest sens, sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16:00, la Cinema Arta va avea loc proiecția filmului ” Sauna secretelor ” sub semnul Lux Audience Award @ ESTE FILM Festival , proiecție urmată de o dezbatere în colaborare cu Asociația A.L.E.G. – ”Nevoia de solidaritate”. Vor lua cuvântul: Ioana Pasc (antreprenoare, fondatoare și manager NOOK: coworking, art events space), Iris Ordean (curator de artă contemporană și antropolog), Carmen Bucșa (președinte Asociația de Poveste) și Alexandra Abrudean (membră A.L.E.G.). Discuția va fi moderată de Camelia Proca (fondatoare și manager Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.).

Sibienii care doresc să experimenteze și alte feluri de vizionare a filmelor sunt așteptați joi, 30 mai, de la ora 20:00, la Sala Oglinzilor a Forumului German, la un cine-concert de neratat. Va fi proiectat filmul mut ”Femeia în Lună” însoţit de sound-designul original al trupei CelloFun și introducerea și traducerea live în limba română a cartoanelor originale ale filmului de inconfundabila Irina- Margareta Nistor. În aceeași sală, vineri, de la ora 21:00, festivalul propune Dormitorul cu filme scurte . Se întind saltelele, se pornește proiectorul și urmează câteva ore bune de scurtmetraje Animest și filme scurte mexicane.

Asociația ESTE FILM, Str. Avrig, Nr. 4-8, Sibiu

Tel: 0747599858, E-mail: festival@estefilm.ro, Website: www.estefilm.ro

În cadrul ESTE FILM Festival 2024, membrii echipei Z9 vor lansa cel mai recent număr din Z9Magazine și vor proiecta videopoemele câtorva poete și poeți publicați în acest număr, rezultate în urma celei de-a doua ediții a Z9Camp. Evenimentul va avea loc vineri, 31 mai, de la ora 18:00, la Consommé Bistro, iar intrarea este liberă.

”Ne bucurăm că festivalul crește de la o ediție la alta: mai multe spații, mai multe evenimente, mai mulți invitați, mai mulți oameni în echipa de organizare și, sperăm, mai mulți sibieni și turiști care să se bucure de cel puțin unul din zecile de evenimente pe care le-am adunat cu dragoste pentru film în programul celei de-a opta ediții. Pe lângă selecția minuțioasă de filme românești și europene, în acest an invităm publicul să descopere câteva filme de referință ale cinemaului mexican. Sunt multe filme pe care sibienii nu au ocazia să le vizioneze în altă parte pe ecran mare, o experiență care nu-și va pierde din farmec nicicând”, a declarat Ioana Ciuban, director ESTE FILM Festival.

***

Biletele pentru întregul program al festivalului sunt disponibile pe platforma Eventbook ( https://eventbook.ro/festival/este-film-festival-sibiu ). Anul acesta se pot achiziționa și abonamente, o variantă foarte convenabilă pentru spectatorii care vor să vizioneze mai multe filme la un preț mai mic.

Programul festivalului este disponibil pe www.estefilm.ro .

ESTE FILM Festival ediția 8 este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*.

Cu sprijinul: Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, Institutul Mexican de Film (IMCINE), Institutul Italian de Cultură din București, LUX Audience Award, Parlamentul European, Centrul Cultural German Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Autonom.

Sponsori de tradiție: Groupama, Vitesco Technologies, Jaeggi Industries, Colt Technology Services, Marquardt.

Sponsori: ifm, Banca Transilvania, KeepCalling.

Parteneri: Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, Cinema Arta Sibiu, Forumul German Sibiu, Hotel MyContinental, Hotel Continental Forum, A.L.E.G., Zona9, Cărturesti, Atelier Good Wood, Enjoy Art Studio, Luthelo, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Restaurant Pasaj, Consomme Bistro, SaltSibiu, Simpa, Flow, Deli 11, Funky Citizens.

Parteneri media: RockFM, Zile și Nopți, Goodtime magazine, All About Romanian Cinema, Munteanu Recomandă, Cinefan, Sibiul in Imagini, Profil Cultural, Liternet, Films in Frame.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Poate te-ar interesa si urmatoarele:

ESTE FILM Festival la finalul unei ediții de succes

ESTE FILM Festival la finalul unei ediții de succes

ESTE FILM Festival la finalul unei ediții de succesA 8-a ediție ESTE FILM Festival s-a încheiat duminică, 2 iunie. Aproape 2700 de spectatori s-au bucurat de această sărbătoare a filmului, în creștere cu 35% față de numărul spectatorilor de anul trecut. Au fost 5 zile...

LINE-UP Academy, ediția 2, în cadrul ESTE FILM Festival 2024

LINE-UP Academy, ediția 2, în cadrul ESTE FILM Festival 2024

ESTE FILM Festival continuă să contribuie la dezvoltarea industrieiculturale prin LINE-UP Academy, ediția a 2-aESTE FILM Festival (29 mai - 2 iunie 2024) continuă și în acest an să contribuie la dezvoltarea industriei și culturii festivaliere din România prin cea de-a...

Competitia de scurtmetraje romanesti 2024

Competitia de scurtmetraje romanesti 2024

ESTE FILM Festival anunță scurtmetrajele din Competiție - stiluri și tematici diverse în viziunea a 10 cineaști româniESTE FILM Festival, care va avea loc în perioada 29 mai - 2 iunie 2024, la Sibiu, anunță selecția oficială a celei de-a 5-a ediții a Competiției. Cele...